terug naar overzicht terug naar overzicht
BTW teruggave zonnepanelen in 3 stappen geregeld!

BTW teruggave zonnepanelen in 3 stappen geregeld!

Als particulier heb je recht op BTW Teruggave zonnepanelen, maar hoe doe je dat? Bij de aanschaf van zonnepanelen betaal je 21% BTW. Na aanschaf van de zonnepanelen kun je de BTW, bijna volledig, worden teruggevraagd bij de Belastingdienst.

We hebben de stappen die je moet doen om de BTW terug te krijgen voor je op een rijtje gezet.

BTW teruggave zonnepanelen in 3 stappen geregeld!

Stap 1: Als ondernemer aanmelden voor de BTW Teruggave zonnepanelen

Om de BTW terug te kunnen vragen moet je jezelf aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst.

Uiteindelijk ben je met zonnepanelen ook echt ondernemer. De stroom die je opwekt en zelf niet gebruikt lever je namelijk terug aan de energiemaatschappij en daar krijg je een vergoeding voor. In de ogen van de Belastingdienst ben je dan dus ondernemer.

Alleen ondernemers kunnen BTW terugvragen bij de Belastingdienst. Daarom moet jeje eerst als ondernemer aanmelden.

Omdat je via je zonnepanelen stroom gaat opwekken ben je uiteindelijk ook echt ondernemer. Het deel van de stroom die je opwekt en zelf niet gebruikt zul je terug leveren aan je energiemaatschappij. Hiervoor krijg je vervolgens een vergoeding en daardoor ben je dus ondernemer voor de BTW.

Om je aan te melden vul je dit formulier (PDF) in (opgaaf zonnepaneelhouders) in en stuur je het op naar de belastingdienst. Je kunt het ook digitaal doen met je DigiD via de website van de belastingdienst.

Er zijn bij deze stap wel 2 voorwaarden waar je rekening mee moet houden:

  • Jouw naam moet op het contract/de rekening van je energieleverancier staan;
  • Op de factuur van de leverancier van zonnepanelen moet ook jouw naam staan.

Je moet de BTW binnen 6 maanden na het jaar waarin je investeert in zonnepanelen terugvragen.

Na ontvangst zal de Belastingdienst het formulier beoordelen. Je krijgt binnen 10 dagen na ontvangst een brief waarin staat vermeld of je bent geregistreerd als BTW-Ondernemer. Hier staat ook gelijk je omzetbelastingnummer in.

Meedoen met de KOR – kleineondernemersregeling

Op het formulier of tijdens je aanmelding via DigiD moet je aangeven of je mee wilt doen met de kleine ondernemingsregeling (KOR). Met de KOR krijg je vrijstelling van de administratieplicht om elk kwartaal BTW aangifte te doen. Je krijgt zo vrijstelling van de BTW. De meeste particulieren kiezen ervoor om mee te doen zodat je geen BTW administratie hoeft bij te houden.

Met de KOR doe je (meestal) 1 keer aangifte waarmee je de BTW aangeeft en terugvraagt. Kies je voor de KOR dan kun je minimaal 3 jaar geen BTW meer terugvragen ná het jaar waarin je het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders hebt opgestuurd. Als je bijvoorbeeld in 2021 BTW terugvraagt en voor de KOR kiest, gaat deze op 1 januari 2022 in.

In de komende jaren 2022, 2023 en 2024 kun je geen BTW meer terugvragen, ook niet voor extra zonnepanelen, omvormer, onderhoud etc. Als je binnen 3 jaar na het aanvragen van de KOR als ZZP’er start kun je ook geen BTW meer terugvragen. Iets om rekening mee te houden!

Kies je in 2021 voor de KOR, dan kun je voor dat jaar nog wel BTW terugvragen met een incidentele BTW-aangifte. Wil je je toch nog afmelden voor de KOR dan kan dat tot 4 weken voor het einde van het jaar ingediend worden bij de Belastingdienst.

Wil je niet meedoen met de KOR?

Doe je niet mee met de KOR, dan moet je ieder kwartaal BTW aangifte doen. Als je later, in de jaren daarna, nog investeringen doet in zonnepanelen, kun je de BTW daarvan ook terugvragen. Als je wilt gaan starten als ZZP’er kun je ook daarvoor BTW vragen.

BTW teruggave zonnepanelen in 3 stappen geregeld!
Stap 2: rekeningnummer doorgeven voor de uitbetaling

Een hele belangrijke stap die je in ieder geval vóór stap 3 moet doen! Doe je dit niet, dan krijg je vertraging bij de uitbetaling van de BTW Teruggave zonnepanelen.

Natuurlijk heeft de belastingdienst jouw rekeningnummer maar dat gebruiken ze niet automatisch voor de uitbetaling. Geef je rekeningnummer hier digitaal door.

Vul het formulier als volgt in:

  • Vul, als je geen boekhouder hebt, bij ‘Contactpersoon’ je eigen gegevens in.
  • Vul bij “subnummer” de twee cijfers in die na de B komen in jouw omzetbelastingnummer (dit nummer staat in de vaststellingbrief van stap 1).

BTW teruggave zonnepanelen in 3 stappen geregeld!
Stap 3: BTW-aangifte doen

De BTW aangifte doen is de laatste stap. Je ontvangt de aangifte digitaal of per post van de Belastingdienst. In beide gevallen vul je alléén de rubrieken 1 en 5 in.

Hoeveel BTW je terugkrijgt hangt af van het forfait en dit is weer afhankelijk van hoeveel Wattpiek je zonnepanelen kunnen opwekken. Het forfait trek je af van de door jou betaalde BTW.

In de tabel hieronder zie je hoeveel forfait hoort bij het opwekvermogen Wp (Wattpiek). 

Let op! Dit geldt alleen voor panelen die óp het dak liggen en niet voor geïntegreerde zonnepanelen (BIPV panelen).

BTW teruggave zonnepanelen

Bij contactpersoon kun je je eigen gegevens invullen als je geen boekhouder hebt. Je kutn dit veld ook leeg laten. 

Op het formulier vul je bij vraag 1a bij 'Omzet' 0 in en bij 'Omzetbelasting' het forfait wat bij jou van toepassing is. Bij de volgende rubrieken, 2, 3 en 4 vul je niets in en klik je meteen op 'Akkoord'. 

Bij 5a zie je hetzelfde bedrag van vraag 1a staan. Bij vraag 5b vul je de BTW in die je hebt betaald over de aankoop en installatie van jouw zonnepanelen. Dit mag je afronden op hele bedragen. Als je op akkoord klikt wordt er berekend hoeveel je terugkrijgt, 5b min 5a.

Klopt alles? Klik dan op 'Opslaan en naar ondertekenen' om de aangifte af te ronden. 

Bekijk hier wat voorbeelden van ingevulde aangiftes.

De betaling

Binnen een aantal weken nadat je de aangifte hebt opgestuurd krijg je van de Belastingdienst een brief met de teruggaafbeschikking. Vervolgens wordt het geld binnen tien werkdagen na de datum op die brief overgeschreven op het door jou doorgegeven rekeningnummer (stap 2).

Informatie op deze pagina is onder voorbehoud. Vanwege regelmatige veranderingen in de belastingregels is Zonnepaneelsale niet aansprakelijk voor eventuele foutieve vermeldingen in de bovenstaande tekst. Wij doen ons uiterste best altijd de meest recente informatie te delen. Kom je er niet uit, neem dan gerust contact met ons op!