Je hebt besloten dat je zelf zonnepanelen gaat plaatsen. Op het dak van jouw huis, of misschien op het dak van jouw bedrijf. Handig als je bent heb je besloten dit zelf te doen!
Maar hoe bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Hoeveel heb je er nodig voor jouw verbruik en hoeveel passen er daadwerkelijk op jouw dak?
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor je verbruik?
Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt kijken we eerst naar jouw energieverbruik. Het is belangrijk dat je jouw jaarlijkse verbruik inzichtelijk hebt. Daarnaast moet je bepalen of je volledig of deels onafhankelijk wilt zijn van het stroomnet.
De opbrengst van zonnepanelen hangen sterk af van het soort zonnepanelen wat je aanschaft. Het ene paneel levert 350 wattpiek op en de ander wel 450 wattpiek. Voor een eerste berekening kun je het beste uitgaan van een opbrengst van 350 wattpiek per zonnepaneel.
Een gemiddeld gezin in Nederland heeft een verbruik van ongeveer 3500 kWh per jaar. Afhankelijk van het soort panelen, aantal zonuren en de windrichting waarin de panelen komen te liggen heb je tussen de 10 en 12 panelen nodig. Voor de winrichting kun je het volgende aanhouden qua opbrengst per paneel:
- Zuid: een opbrengst van 0,9 van de totale capaciteit.
- West en Oost: een opbrengst van 0,85 van de totale capaciteit.
Als je jaarlijks een veel hoger verbruik hebt kan het zijn dat je volgens deze berekening wel 15 of zelfs 20 panelen nodig hebt. Maar dan is de volgende vraag natuurlijk, hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?
Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?
Het aantal panelen dat je graag zou willen voor jouw verbruik moet natuurlijk ook wel passen op jouw dak.
Met de volgende stappen kun je zelf berekenen of er op jouw dak genoeg ruimte is voor het gewenste aantal zonnepanelen.

Stap 1: bepaal de oppervlakte van je dak
Om het dak op te meten kun je natuurlijk het dak opgaan met je rolmaat maar daar sta je misschien niet direct om te springen. Gelukkig zijn er ook andere én veiligere manieren om het dak op te meten.
Dak opmeten bij een plat dak
Bij een plat dak kun je de plattegrond van het huis erbij pakken voor een berekening. Je kunt ook deze handige Online Tool van Google gebruiken. Volg deze stappen om de oppervlakte van jouw platte dak te berekenen:
- Vul het adres in.
- Kies voor ‘Zoom to address’
- Selecteer Satelliet weergave
- Zoom nog verder in totdat jouw dak goed in beeld staat
- Kies voor ‘Draw new area’
- Selecteer de oppervlakte van jouw dak
- Lees het aantal vierkante meters af.

Dak opmeten bij een schuin dak
Bij een schuin dak moet je bij het meten ook rekening houden met de helling van het dak. Als je niet precies weet wat de helling van jouw dak is kun je heel makkelijk met een app op je telefoon uitrekenen.Er zijn verschillende apps beschikbaar om de hellingshoek te kunnen berekenen:
iPhone & iPad
Android
Zo meet je de hellinghoek met de app:
- Open de app.
- Hou je smartphone met de smalle, lange kant tegen de dakhelling aan de binnenkant van het dak.
- Lees uit de app de hoek af.
Let op! Controleer altijd eerst de kalibratie van de telefoon om een juiste meting te kunnen doen!
Bereken de dakoppervlakte voor zonnepanelen
Nu je alle gegevens compleet hebt kun je de ware oppervlakte van jouw schuine dak berekenen. Dit doe je met de formule oppervlakte/ cos = het aantal graden.
Je kunt deze formule heel gemakkelijk in Google intypen, bijvoorbeeld voor een dak van 35 m2 met een helling van 35 graden. Je typt dan het volgende in bij Google:

.png)
Stap 2: Bepaal het formaat van je zonnepanelen
Je weet nu hoeveel ruimte je op het dak hebt. Op basis daarvan kun je gaan berekenen welke zonnepanelen het beste op jouw dak passen. Je hebt zonnepanelen in verschillende maten.
Gemiddeld is een paneel 1,74 bij 1 meter. De exacte afmeting is ook afhankelijk van het vermogen van het paneel. Het vermogen geeft aan hoeveel stroom het paneel kan opwekken. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe groter je zonnepaneel hoe meer vermogen.
De meeste zonnepanelen in Nederland hebben een vermogen van 350 Wp en een afmeting van 1,74 x 1,00 meter. De dikte van een zonnepaneel ligt tussen de 35 en 55 mm.
.png)
Stap 3: Pak de rekenmachine er maar bij!
We hebben de benodigde informatie compleet, we weten de oppervlakte van het dak en je hebt in de vorige stap uitgezocht hoe groot de zonnepanelen zijn. Nu kun je met deze formule uitrekenen hoeveel panelen je kwijt kunt op het dak: Oppervlakte dak/ oppervlakte paneel.
Een voorbeeld:
Je hebt een dakoppervlak van 42,72 m2 en het gemiddelde formaat van een zonnepaneel is 1,74 m2. Je kunt dan op het dak 42,72/ 1,74 = 24,55 = 24 zonnepanelen kwijt.
Heb je een schuin dak, dan leg je de panelen netjes naast elkaar. Op een plat dak zet je de panelen op een stelling. Hierdoor haal je het maximale uit de panelen en voorkom je schaduwvorming. Hou wel altijd 70 cm ruimte tussen de stellingen.
Waar moet je goed op letten bij je berekening?
We zijn bij deze berekening uitgegaan van een perfect dak wat van rand tot rand kan worden belegd met zonnepanelen. Zo’n dak komen we in de praktijk alleen niet zo vaak tegen. Er zijn wat dingen waar je goed rekening mee moet houden bij je berekening:
Marge tot de dakrand
We adviseren om de zonnepanelen niet helemaal tot de rand van het dak te leggen. Hou altijd een marge van 20 cm aan vanaf de dakrand.
Obstakels
Op het dak zitten obstakels waardoor je op die plekken geen panelen kunt plaatsen. Denk hierbij aan de schoorsteen, dakramen, ventilaties, etc. Via de eerdergenoemde Online Tool van Google of Google Earth kun je gemakkelijk zien welke obstakels er allemaal op het dak aanwezig zijn.
Afwijkende dakdelen
Niet ieder dak is mooi vierkant. Het kan zijn dat jouw dak een afwijkende vorm heeft en dat maakt de berekening natuurlijk anders en ingewikkelder.
Schaduwvorming
Door elementen zoals schoorstenen of hoge bomen kan er schaduwvorming ontstaan. Dit beïnvloedt de opbrengst van je zonnepanelen.
.png)
Zelf doen of aan de specialist overlaten?
Zoals je hebt gelezen is de vraag ‘hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?’ niet zo makkelijk te beantwoorden. Bij de berekeningen moet je met veel zaken rekening houden om te voorkomen dat je te veel of juist te weinig zonnepanelen plaatst.
Heb je hulp nodig bij deze berekening, neem dan gerust contact met ons op, we adviseren je graag.
Dak opgemeten? Stel hier je materiaallijst samen met onze calculator >>