terug naar overzicht terug naar overzicht
Onderhoud zonnepanelen: zo doe je het goed en goedkoop

Onderhoud zonnepanelen: zo doe je het goed en goedkoop

Een groot pluspunt aan het onderhoud van zonnepanelen is dat je het niet vaak hoeft te doen. Een flinke regenbui doet het meeste werk voor je. Maar let op: het meeste is niet alles. In dit artikel vertellen we je precies hoe je goed voor je zonnepanelen zorgt – en hoe je de onderhoudskosten zo laag mogelijk kunt houden.

 

Lees ook: Zelf zonnepanelen plaatsen? Zo doe je het veilig

 

Inhoudsopgave:

 

Waarom is onderhoud van je zonnepanelen belangrijk?

            Voordelen onderhoud zonnepanelen

Hoe kun je zelf zonnepanelen schoonmaken?

            Kun je autoshampoo gebruiken voor het reinigen van zonnepanelen?

            Kun je azijn gebruiken voor het reinigen van zonnepanelen?

Beste tijd voor onderhoud van zonnepanelen

Moet je sneeuw verwijderen van zonnepanelen?

Wat zijn de kosten voor het schoonmaken van zonnepanelen?

Hoe vaak onderhoud van zonnepanelen?

            Tips bij het schoonmaken van zonnepanelen

Meer informatie of advies nodig over zonnepanelen?

 

Waarom is onderhoud van je zonnepanelen belangrijk?

Regen en sneeuw nemen het grootste deel van het onderhoud van je zonnepanelen voor hun rekening. Bladeren en vuil worden er vanzelf af gewassen dankzij de hellingshoek van de zonnepanelen. Toch kan hardnekkig vuil, zoals stof, vogelpoep en eigenwijze bladeren, wat meer werk vereisen, vooral als je horizontale panelen op een plat dak hebt liggen.

Onderhoud Zonnepanelen | Zonnepaneelsale

Regen is niet voldoende voor schone, efficiënte zonnepanelen

Je kunt het vergelijken met het schoonmaken van een auto. Regen wast hem af en toe wat schoner, maar vlekken blijven er alsnog op zitten als je hem niet afsponst en oppoetst. Helaas kunnen zonnepanelen niet door de autowasserette.

Bovendien hoopt vuil zich op aan de onderrand van het zonnepaneel als het regent, waardoor de onderste rij PV-cellen wordt geblokkeerd en de efficiëntie wordt belemmerd.

Vuil vermindert het rendement van je zonnepanelen met maar liefst 2-5%. Dat betekent dat als je normaal gesproken jaarlijks 300 kWh per zonnepaneel produceert, je bij een gemiddelde van 3% wel 9 kWh verliest door vuil. Bij vijftien zonnepanelen verlies je dan 135 kWh. Dat is bijna de helft van één zonnepaneel!

Voordelen onderhoud zonnepanelen

  • Schone zonnepanelen wekken meer energie op dan vuile zonnepanelen.
  • Schone zonnepanelen blijven langer goed.
  • Regelmatig onderhoud voorkomt hoge reparatie- of vervangingskosten.

Onderhoud Zonnepanelen | Zonnepaneelsale

Hoe kun je zelf je zonnepanelen schoonmaken?

Je kunt zelf je zonnepanelen schoonmaken of ze laten schoonmaken. Als je het zelf doet, let er dan op dat je het juiste materiaal gebruikt, anders kun je de panelen beschadigen. Gebruik altijd een zachte borstel en schoon water.

Denk aan de juiste valbeveiliging

Heb je een hoog dak? Denk dan aan de juiste valbeveiliging! Draag op een schuin dak een veiligheidsharnas met een bevestigingspunt op je borst. Mocht je dan van je dak vallen, houdt het harnas je tegen.

Bevestig het wel aan een geschikt ankerpunt, zoals een dakhaak – niet aan de schoorsteen. Wees er zeker van dat het ankerpunt minstens 100 kilo aankan.

Of laat het werk over aan zonnepaneel specialisten. Vooral als je (een van de) volgende punten herkent:

  • Je dak is moeilijk bereikbaar.
  • Je huis staat langs een drukke weg.
  • Je hebt gezondheidsproblemen of bent snel moe.
  • Je woont in je eentje en je hebt niemand die je kan helpen.
  • Je zonnepanelen werken niet goed, ook al heb je ze schoongemaakt.

Weet je niet zeker of je een specialist in moet huren of niet? Neem contact met ons op, dan geven we je graag gratis advies.

Wil je het toch zelf doen?
Let er dan op dat je het juiste materiaal gebruikt voor het schoonmaken van je zonnepanelen. Dat bestaat uit:

  • Borstels met zachte haren die niet schuren en geen krassen maken op het oppervlak van de panelen.
  • Zeep die is goedgekeurd voor gebruik op zonnepanelen. Gewone schoonmaakmiddelen kunnen een residu achterlaten op het oppervlak van de panelen, waar vuil aan blijft plakken. Dit heeft niet alleen invloed op de efficiëntie van de zonnepanelen, maar kan zelfs de elektronica beschadigen of het frame corroderen.
  • Schoon, zacht water zonder veel mineralen/kalk. In Nederland heeft het drinkwater een hardheid van 8 Duitse graden (dH). Dit is een medium zacht water. Water dat 12-30 of meer dH bevat, wordt vrij hard tot heel hard water genoemd. Let op dat je dat niet gebruikt, anders laat het een residu achter, zoals kalkvlekken.
  • Betrouwbare ladder. Denk eraan dat veiligheid altijd op de eerste plaats komt bij het monteren van een dak. Voordat u gaat klimmen, moet u ervoor zorgen dat uw ladder goed waterpas staat en in balans is met uw dak. Voor extra betrouwbaarheid kunt u iemand vragen om u te helpen.
  • Stevige werklaarzen. Investeer in dikke schoenen met rubberen zolen om zeker te zijn dat u stevig staat wanneer u op uw dak staat.
  • Lange tuinslang. Gewone tuinslangen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Afhankelijk van waar uw dakgoot zich bevindt, hebt u misschien een extra lange slang nodig om de top van uw dak te bereiken.
  • Verlengbare sproeikop. Om overtollig water te beperken en onnodig bukken en reiken te voorkomen, kunt u een sproeikop met een verlengbare arm op uw slang aansluiten. Zorg er wel voor dat u de waterdruk zo laag mogelijk instelt.
  • Grote emmer. Als uw tuinslang het dak niet kan bereiken, kunt u een emmer met zeepwater vullen om u te helpen de klus te klaren.


Pro tip
: gebruik een tuinslang om de panelen eerst schoon te spoelen. Gebruik absoluut geen hoge drukreiniger!

Kun je zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo?

Nee, maak je zonnepanelen niet schoon met autoshampoo! Ook niet met afwasmiddel, schuurmiddel, allesreiniger of een ander schoonmaak/bijtmiddel dat niet goedgekeurd is voor gebruik op zonnepanelen.

Doe je dat wel, dan loop je het risico dat je de beschermingslaag van de panelen aantast.

Kun je zonnepanelen schoonmaken met azijn?

Op Google zijn er genoeg artikelen te vinden waarin wordt aangeraden om azijn te gebruiken, of een mix van azijn en water. Wij raden niet aan om je zonnepanelen schoon te maken met azijn of andere natuurlijke DIY schoonmaakproducten.

Beste tijd voor het schoonmaken van zonnepanelen

De beste tijd voor het onderhoud van je zonnepanelen is voor de lente of aan het begin van de lente. Zo zijn ze op tijd schoon en efficiënt voor de lente en de zomer – wanneer de meeste zon schijnt.

Uiteraard kun je ze ook in de herfst of de winter schoon (laten) maken, maar dan is de taak wel iets lastiger.

Onderhoud Zonnepanelen | Zonnepaneelsale

Moet je sneeuw verwijderen van zonnepanelen?

Wat als het winter is en je zonnepanelen worden bedekt door een verse laag sneeuw? Je wilt misschien de efficiëntie van je panelen vergroten door de sneeuw te verwijderen, maar dat raden wij niet aan.

Laat de sneeuw vanzelf wegsmelten. Meestal blijft sneeuw in Nederland toch niet lang liggen en een glad dak kan gevaarlijk zijn. Je zult waarschijnlijk niet eens merken hoe sneeuw in de winter je jaarlijkse opbrengst beïnvloedt. Dus bespaar jezelf de moeite!

Wat zijn de kosten voor het schoonmaken van zonnepanelen?

Gemiddeld kost het schoonmaken van zonnepanelen rond de 100-200 euro als je een professionele zonnepanelen specialist inhuurt. De tarieven kunnen hoger of lager zijn, afhankelijk van je locatie, het aantal zonnepanelen en de toegankelijkheid van de panelen.

Specialisten baseren de kosten of op het aantal panelen of ze hanteren een vast tarief. Je kunt ook een onderhoudscontract afsluiten voor meerdere jaren.

Wat beïnvloedt de kosten voor het schoonmaken van je zonnepanelen?

  • Waar je woont
  • Hoeveel zonnepanelen je hebt
  • Hoe gemakkelijk de zonnepanelen zijn te bereiken
  • Arbeidskosten
  • Het aantal verdiepingen van je huis

Onderhoud Zonnepanelen | Zonnepaneelsale


Overige onderhoudskosten

Naast de schoonmaakkosten zijn er andere onderhoudskosten waar je rekening mee moet houden. Hieronder vallen reparaties en vervanging van zonnepanelen of andere onderdelen. Hoewel zonnepanelen gemiddeld zo’n 25 jaar meegaan, moet je de omvormer na 10 of 12 jaar vervangen.

De prijs van een nieuwe omvormer begint rond de 1000 euro, exclusief installatiekosten. Wil je er eentje met meer vermogen, minder decibel aan geluid, en een betere kwaliteit? Dan liggen de prijzen iets hoger.

Lees ook: Welke omvormer moet ik kiezen voor mijn zonnepanelen?

Hoe vaak onderhoud van zonnepanelen?

Zonnepaneelsale.nl en onze collega-specialisten in zonnepanelen raden aan om je zonnepanelen minstens één of twee keer per jaar schoon te maken. Zo houd je ze op hun maximum vermogen en behouden ze hun kwaliteit het langst.

Tips bij het schoonmaken van zonnepanelen

  1. Schakel altijd eerst de zonnepanelen uit.
  2. Gebruik een goedgekeurde zeep speciaal voor het onderhoud van zonnepanelen.
  3. Spoel met een tuinslang de zonnepanelen eerst goed schoon met zacht water – niet met een hoge drukreiniger.
  4. Sluit een telescoop wisser aan op je tuinslang om het reinigen makkelijker te maken.
  5. Schijnt de zon volop? Wacht dan met schoonmaken tot de namiddag of avond, wanneer het wat donkerder is. Zo zijn de zonnepanelen minder warm.
  6. Als de zon niet schijnt en de panelen niet vanzelf opdrogen, maak de panelen dan droog met een speciale droogwisser.
  7. Heb je een schuin dak? Gebruik dan altijd de juiste valbeveiliging.

Meer informatie of advies over zonnepanelen nodig?

Heb je vragen over het onderhoud van je zonnepanelen en wil je gratis advies? Bel ons op 085-4444655 voor telefonische ondersteuning. Je kunt ons ook bereiken op info@zonnepaneelsale.nl. We denken graag met je mee!