Omvormer voor zonnepanelen, welke moet ik kopen?
Omvormer voor zonnepanelen, welke moet ik kopen?
Inhoudsopgave
Wat doet een omvormer voor zonnepanelen?
Wat zijn de beste omvormers voor zonnepanelen?
Verschillende omvormers voor zonnepanelen: voor- en nadelen
- Centrale omvormers voor zonnepanelen
- Power Optimizers
- Micro-omvormers
Wat kost een goede omvormer voor zonnepanelen?
Kun je ook zonnepanelen zonder omvormer gebruiken?
Hoe kies je de juiste omvormer voor thuis?
Omvormers voor zonnepanelen: moeilijke termen
Conclusie: wat is de perfecte omvormer voor jouw zonnepanelen?
Welke omvormer voor zonnepanelen moet je in hemelsnaam kiezen? Er zijn zoveel verschillende zonnepanelen omvormers dat het je misschien wel duizelt. Maak je geen zorgen, we leggen je in dit artikel uit waar je precies op moet letten zodat je de juiste omvormer koopt.
Belangrijkste punten in dit artikel:
- Er zijn drie soorten omvormers voor zonnepanelen: centrale omvormers (string-omvormers), Power Optimizers en micro-omvormers. Elk soort omvormer heeft zijn voor- en nadelen.
- Als je een klein budget hebt, dan kun je beter kiezen voor een string-omvormer. Maar als je last hebt van schaduw op je dak en zonnepanelen, is een Power Optimizer of een micro-omvormer een betere optie.
- Je hebt een omvormer nodig om de zonne-energie om te zetten in bruikbare energie waar jij je apparaten mee kunt aanzetten.
- Vind je een omvormer lelijk in huis staan? Dan kun je kiezen voor micro-omvormers, zodat je geen omvormer in je woning hoeft te installeren.
- Het is belangrijk om te kijken wat voor hoofdaansluiting jouw huis heeft. Om overbelasting te voorkomen, moet je de capaciteit controleren van de hoofdaansluiting en de vrije groep.
- Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met de specialisten van Zonnepaneelsale en ontvang gratis advies.
Direct een omvormer kopen? Bekijk alle omvormers in onze webshop.
Wat doet een omvormer voor zonnepanelen?
Heb je besloten om zonnepanelen op je dak te installeren? Heel goed! Alleen het is wel cruciaal dat je de juiste apparatuur kiest. Je moet een omvormer hebben die past bij je zonnepanelen. Dit is namelijk, na de zonnepanelen zelf, het belangrijkste onderdeel van de hele installatie.
Maar wat doet een omvormer voor zonnepanelen dan? Nou, dit is het onderdeel dat de energie die je zonnepanelen opwekken, ook wel gelijkstroom (DC) genoemd, omzet in wisselstroom (AC). Wisselstroom gebruik je in huis. Dat is wat er op het electriciteitsnet zit.
Om het een stukje technischer te maken: gelijkstroom stroomt in één richting. Wisselstroom stroomt heel snel heen en weer in beide richtingen. De omvormer stuurt de wisselstroom naar je zekeringenkast en vervolgens kun jij je vaatwasser, tv, computer, tafellamp of stofzuiger aanzetten.
Wat zijn de beste omvormers voor zonnepanelen?
De beste omvormer voor jouw zonnepanelen is afhankelijk van het type zonnepanelen dat je hebt. Er zijn verschillende soorten omvormers:
- centrale omvormers/string-omvormers
- Power Optimizers
- micro-omvormers
Deze laatste twee, Power Optimizers en micro-omvormers, worden ook ‘Module Level Power Electronics’ genoemd. Ofwel: MLPE.
Elk type omvormer heeft zijn voor- en nadelen. Het is belangrijk om deze verschillen te begrijpen, evenals de voor-en nadelen van elk type omvormer. Zo kun je de beste omvormer kopen voor jouw zonnepanelen.
Tip: gebruik onze calculator om uit te rekenen wat je precies nodig hebt als je zonnepanelen wilt installeren.
Verschillende omvormers voor zonnepanelen: voor- en nadelen
1. Centrale omvormers voor zonnepanelen
String-omvormers, ook wel centrale omvormers genoemd, zijn de oudste en meest gebruikte soort omvormer voor zonne-energie. Ze sluiten een string van zonnepanelen aan op één omvormer, die de gelijkstroom omzet in wisselstroom.
Voordelen:
- Omdat string-omvormers de oudste soort omvormers voor zonne-energie zijn, zijn ze ook het meest betrouwbaar. Na tientallen jaren in gebruik te zijn geweest, zijn ze nu redelijk vrij van fouten.
- String-omvormers zijn de goedkoopste omvormer voor zonnepanelen.
- En ze zijn centraal geplaatst aan de zijkant van je huis of in de buurt. Dit maakt het makkelijker om de omvormer te controleren, te repareren of te vervangen.
Nadelen:
- Hoewel string-omvormers betrouwbaar zijn, zijn ze minder efficiënt in het optimaliseren van de zonne-energie. Omdat string-omvormers zijn aangesloten op een hele string van zonnepanelen, kan beschaduwing op één zonnepaneel de stroomopbrengst van de hele string verminderen.
- Bovendien werken string-omvormers voor heel je installatie, in plaats van per paneel. Dit kan een nadeel zijn bij het ontdekken van problemen met de productie van zonne-energie.
2. Power Optimizers
Power Optimizers zitten aan de achterkant van elk zonnepaneel en moeten in combinatie worden gebruikt met een string-omvormer.
Voordelen:
- Power Optimizers conditioneren de gelijkstroom die door elk individueel zonnepaneel wordt geproduceerd. Daarom heeft schaduw geen invloed op individuele panelen. Als één zonnepaneel gedeeltelijk in de schaduw ligt, zal dat de output van de hele string niet verminderen, zoals bij een eenvoudige string-omvormer wel het geval is.
- Met Power Optimizers kun je zowel de prestatie per paneel checken als van de hele installatie. Dit betekent dat je eventuele problemen met je zonne-energie eenvoudig kunt oplossen.
Nadelen:
- Power Optimizers zijn duurder dan string-omvormers, maar goedkoper dan micro-omvormers.
- Als je in de toekomst meer zonnepanelen op je dak wilt installeren, moet je extra Power Optimizers en mogelijk een extra string-omvormer kopen.
- Omdat Power Optimizers achter elk zonnepaneel zitten, is het lastiger om ze te repareren of ze te vervangen in geval van problemen.
3. Micro-omvormers
Micro-omvormers zijn de nieuwste trend op het gebied van zonne-energie. Ze zetten rechtstreeks vanaf de achterkant van elk zonnepaneel de gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC). Er is geen string-omvormer nodig omdat elke micro-omvormer ter plekke DC omzet in AC.
Voordelen:
- Omdat elke micro-omvormer de omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom op elk paneel voor zijn rekening neemt, wordt de installatie nauwelijks beïnvloed door schaduw op afzonderlijke panelen. Als één paneel in de schaduw ligt, zal alleen dat paneel minder vermogen produceren, in plaats van dat het vermogen van het hele systeem daalt, zoals bij een string-omvormer.
- Micro-omvormers zijn ook gemakkelijk uit te breiden in de toekomst. Bij elk zonnepaneel dat aan het systeem wordt toegevoegd, hoeft alleen maar een micro-omvormer aan de achterkant van het paneel te worden geïnstalleerd.
- Net als Power Optimizers werken micro-omvormers per paneel, zodat je eventuele problemen met de zonne-energie eenvoudiger en nauwkeuriger kunt diagnosticeren.
Nadelen:
- Micro-omvormers zijn de duurste van de drie omvormers voor zonnepanelen. In bepaalde situaties wegen de voordelen echter ruimschoots op tegen de kosten, vooral als schaduw een probleem is.
- Micro-omvormers zitten aan de achterkant van elk zonnepaneel, wat betekent dat ze worden blootgesteld aan (extreme) weersomstandigheden. Dat kan invloed hebben op hun levensduur.
- En omdat micro-omvormers aan de achterkant van elk zonnepaneel worden geïnstalleerd, maakt dat het net als bij Power Optimizers moeilijker om ze eventueel te repareren of te vervangen.
Wat kost een goede omvormer voor zonnepanelen?
Voor een zonnepanelen omvormer van gemiddelde grootte betaal je gewoonlijk tussen de €1000 tot €1500. De kosten lopen echter op naarmate de installatie groter wordt.
Meestal kost een omvormer tussen de 8 tot 9 procent van de totale kosten van je installatie. Omvormers hebben een levensduur van ongeveer 12 tot 15 jaar. Ze gaan dus niet zo lang mee als zonnepanelen, die 25 tot 30 jaar meegaan. De kans is groot dat je omvormer vroeg of laat aan vervanging toe is.
Op alle producten van Zonnepaneelsale zit echter garantie. De exacte garantie verschilt per product en kun je terugvinden op de productpagina. Op zonnepanelen zit 25 jaar opbrengstgarantie en 10 jaar productgarantie. Alle producten van Esdec hebben een garantie van 10 jaar.
Vragen? Neem contact met ons op.
Kun je ook zonnepanelen zonder omvormer gebruiken?
Nee. Je hebt echt een omvormer nodig om de zonne-energie om te zetten in bruikbare energie waar jij je apparaten mee kunt aanzetten. Wel kun je kiezen voor micro-omvormers, zodat je geen ‘lelijke’ omvormer in je woning hoeft te installeren.
Hoe kies je de juiste omvormer voor thuis?
Het is belangrijk om te kijken wat voor hoofdaansluiting jouw huis heeft. Om overbelasting te voorkomen, moet je de capaciteit controleren van de hoofdaansluiting en de vrije groep.
Meestal staat er op de jaarrekening van je energiemaatschappij hoe groot jouw hoofdaansluiting is. Staat het er niet op? Vraag het dan aan je netbeheerder.
In de meeste oude huizen in Nederland zit er een aansluiting met 1 kabel, de zogenaamde 1-fase aansluiting. In nieuwbouwhuizen kan een 3-fase aansluiting zitten. In dat geval loopt de stroom over 3 kabels, waardoor de stroomcapaciteit groter is. Je kunt dan meer zonnepanelen aansluiten dan bij een 1-fase aansluiting, en je hebt een omvormer met grotere capaciteit nodig.
Hoofdaansluiting | Groepzekering | Vermogen installatie |
1 x 25A | 16A | 3.680 Watt |
1 x 35A | 25A | 5.750 Watt |
1 x 40A | 25A | 5.750 Watt |
3 x 25A | 3 x 16A | 3 x 3.680 Watt |
3 x 25A | 3 x 25A | 3 x 5.750 Watt |
3 x 40A | 3 x 32A | 3 x 7.360 Watt |
3 x 63A | 3 x 40A | 3 x 9.200 Watt |
3 x 80A | 3 x 50A | 3 x 11.400 Watt |
Omvormers voor zonnepanelen: moeilijke termen
Zoals je hebt gezien, zijn er verschillende soorten omvormers. Maar er zijn ook verschillende maten, merken en modellen. Daarnaast worden er bepaalde woorden gebruikt bij de beschrijving van omvormers, die verwarrend kunnen zijn. Hieronder leggen we een aantal veelvoorkomende termen uit.
- Veiligheidscertificering: Dit betekent dat de omvormer is gecertificeerd door een onafhankelijk testlaboratorium.
- Watt (W): Dit is het vermogen dat wordt gebruikt door een apparaat wanneer het is ingeschakeld. 1 watt = 1 joule per seconde.
- Kilowatt (kW): 1 kilowatt is 1000 watt = 1000 joule per seconde.
- Kilowattuur (kWh): Dit is het aantal watt en het aantal uren dat het apparaat wordt gebruikt. Een stofzuiger met een vermogen van 1.000 Watt (1 kilowatt) verbruikt in één uur 1.000 x 3.600 = 3,6 MJ (megajoule). Dit staat gelijk aan 1 kWh.
- Ampère: Dit is de maat voor de elektrische stroom op een bepaald moment. Het wordt gedefinieerd als 1 coulomb per seconde.
- Ampère-uren: Dit is het product van ampère en tijd. Het is de belangrijkste maatstaf voor de capaciteit van de batterij. De meeste omvormers werken op een batterij. De Ampère-uur capaciteit bepaalt de capaciteit van de batterij en geeft een idee over hoe lang hij zal werken.
- Efficiëntie: De verhouding tussen de output en de input wordt de efficiëntie genoemd. Het is moeilijk om een efficiëntie van 100% te bereiken. Want er gaat wat vermogen verloren in de vorm van warmte. De efficiëntie van een omvormer voor zonnepanelen is afhankelijk van de belasting.
- Interne bescherming: De omvormer moet worden beschermd tegen overbelasting, blikseminslag, enz. Als de voedingsspanning lager is, moet hij kunnen uitschakelen. Anders zou de accu overmatig ontladen en zelfs beschadigd kunnen raken.
Conclusie: wat is de perfecte omvormer voor jouw zonnepanelen?
De ene omvormer is de andere niet. Het hangt echt van jouw situatie af welke omvormer het meest geschikt is. Let bijvoorbeeld op:
- Het soort hoofdaansluiting dat je hebt
- Het aantal zonnepanelen dat je hebt
- Of er schaduw op je dak en zonnepanelen valt
- Of de omvormer past bij het uiterlijk van je huis (als je dit belangrijk vindt)
- Hoe groot je budget is
Als je op zoek bent naar een goedkope omvormer, is een string-omvormer wellicht een goede optie. Maar als je last hebt van schaduw op je dak en zonnepanelen, is een Power Optimizer of een micro-omvormer wellicht een betere optie.
Neem vandaag nog contact op met Zonnepaneelsale om uit te vinden welke omvormer het beste bij jouw zonnepanelen past. Onze zonne-energie specialisten leggen je graag alle voor- en nadelen uit en geven je gratis advies!