Zelf zonnepanelen plaatsen? Zo doe je het veilig
Zelf zonnepanelen plaatsen? Zo doe je het veilig
Zelf je zonnepanelen plaatsen is iets wat een beetje doe-het-zelver helemaal, eh ja, zelf doet. Dat is supertof, maar je moet wel even weten waar je op moet letten. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. We willen dat onze klanten opgewekt en veilig blijven, daarom hebben we een uitgebreid stappenplan voor je gemaakt om je zonnepanelen zelf te plaatsen.
Inhoud:
- Zelf zonnepanelen plaatsen in 6 stappen
- 3 voordelen van zonnepanelen zelf installeren
- Zonnepanelen aansluiten: 7 veelgemaakte fouten
- Hulp nodig bij het plaatsen van je zonnepanelen?
Weinig tijd? Bekijk hier ons kortere stappenplan voor het aansluiten van zonnepanelen.
Zelf zonnepanelen plaatsen in 6 stappen
Als je goed bent in het monteren van onderdelen en de tijd hebt om een dag of twee op je dak te spenderen, moet het geen probleem zijn om zelf je zonnepanelen te plaatsen.
Let op: wees je wel bewust van de voltages gelijkstroom waarmee je werkt. En van de hoogte en helling van je dak! Zorg voor een veilige manier van werken.
Zo werk je veilig op een hellend of plat dak:
- Zorg voor permanente of mobiele valbeveiliging. Draag op een schuin dak een veiligheidsharnas met een bevestigingspunt op je borst. Als je naar achteren valt, dan houdt het veiligheidsharnas je tegen.
- Bevestig het harnas aan een ankerpunt, zoals een dakhaak – bijvoorbeeld aan de andere kant van het dak.
- Zeker jezelf niet aan de schoorsteen, maar aan een punt dat tenminste 100 kilo aankan.
Stap 1: Plaats het montagemateriaal
Wanneer je zover bent, is het tijd om je montagemateriaal te plaatsen. Je kunt in de calculatiedoos zien hoe het montagemateriaal precies moet worden geplaatst. Wijk daar niet vanaf.
- Aard het frame met aardedraad dat even dik is als de DC-kabels.
- Sluit dit aan op een geschikt aardpunt.
- Verbind meerdere rijen aan elkaar en kras een stukje van de geanodiseerde laag van het frame van de panelen onder de klem weg voor een goede geleiding.
Heb je een plat dak? Let op dan op de afstand tot de dakrand. Gebruik de zonnepanelen als afstandsmeter voor de beugels. De ballastprofielen zijn slechts een ruwe graadmeter.
Heb je een schuin dak (met een helling van 15 graden of meer)? Blijf dan 30 cm uit de nok. De rail heeft twee gleuven. Daarvan bestaat er één geheel uit schroefdraad voor de dakhaakbouten.
Stap 2: Installeer de DC-bekabeling
Vervolgens gaan we de zwarte en rode solarkabels installeren. Deze gaan van de omvormer naar het eerste paneel in de string. Vanaf het laatste paneel in de string gaat hij terug naar de omvormer.
- Houd de oppervlakte tussen de kabels zo klein mogelijk.
- Pers je zelf de connectoren aan? Pers dan aan elke kabel één mannetje en één vrouwtje met een MC4-tang.
- Zorg ervoor dat alle kabels aan beide kanten een connector geperst hebben voordat je ze koppelt aan een paneel.
- Gebruik enkel de bijgeleverde MC4-connectoren van de omvormer.
Stap 3: Zonnepanelen zelf plaatsen
Nu gaan we zelf de zonnepanelen plaatsen.
- Klik de connectoren van de zonnepanelen stevig in elkaar om ze door te verbinden. Klik ze goed vast, anders is er een kans dat de omvormer niet opstart of dat de connector doorsmelt.
- Heb je een plat dak? Plaats dan nu stoeptegels in de ballastprofielen. Let op dat het niet te zwaar is voor je dak. Controleer de ballastberekening die is meegeleverd in de doos. Deze gaat uit van een hoogte van 6 meter.
Stap 4: Leg de AC-bekabeling aan
Om de AC-bekabeling aan te kunnen leggen, heb je een aardlekautomaat nodig in de meterkast. Indien je deze nog niet hebt, regel het dan eerst.
- Leg een voldoende dikke YMVK kabel tussen de vrije aardlekautomaat in de meterkast en de geplande locatie voor de omvormer (scroll omlaag voor ideeën voor goede locaties).
- Plaats binnen handbereik van de omvormer een werkschakelaar op de YMVK.
- Heb je een PV-verdeler? Plaats deze dan op een voldoende dikke en schone kabel vanaf de meterkast.
Vanaf de verdeler loopt de YMVK enerzijds naar de omvormer en anderzijds heb je bijvoorbeeld de wasmachine of schuurverlichting.
Stap 5: Installeer de omvormer en monitoring
Dan is het nu tijd om de omvormer te installeren. Bij de omvormer zit een handleiding, maak daar gebruik van. Let op de volgende punten:
- De omvormer werkt op zonne-energie, dus zonder zon doet hij het niet!
- Wees er zeker van dat alle connecties stevig vast zitten. Een slechte verbinding kan gevaarlijk zijn of ertoe leiden dat het systeem niet werkt.
- Als je aan de omvormer wilt werken, zorg dan altijd dat de DC- en AC-schakelaar uitstaan.
- Rol overtollig DC-kabel niet op, maar leg deze netjes in een lus om een spoel te voorkomen.
- Heb je een omvormer met klopsysteem? Gebruik dan de achterkant van een schroevendraaier om geluid te maken.
- Draai de nul en de fase niet om in de AC-stekker.
Overige tips vind je in ons ‘Doe-het-zelf zonnepanelen stappenplan’.
Stap 6: Meld je set zonnepanelen aan
Heb je alle bovenstaande stappen uitgevoerd? Dan ben je nu energieproducent geworden! Gefeliciteerd! Het enige wat je nu nog hoeft te doen is je set zonnepanelen aan te melden op de website www.energieleveren.nl.
Vervolgens controleren de netbeheerders of je meter correct terug kan draaien, zodat ze de kolencentrales beter kunnen afstemmen.
3 voordelen van zonnepanelen zelf installeren
Er zijn veel voordelen van zonnepanelen zelf installeren. Ben je handig, maar twijfel je nog of je zelf je zonnepanelen moet aansluiten? Dan zetten we nu drie belangrijke voordelen van een DIY-installatie voor je op een rijtje.
Voordeel #1: Je bespaart installatiekosten
Dit is toch wel het grootste voordeel. Door zelf je zonnepanelen te plaatsen, bespaar je flink wat geld. Installaties kunnen rond de 2000-5000 euro kosten of zelfs meer als je een massale set zonnepanelen moet installeren.
Dit voordeel gaat echter enkel op als je een doorgewinterde klusser bent. Als je nog nooit een klusje hebt geklaard in huis, dan raden we je aan om een installatiedienst te gebruiken. Anders zou je nog wel eens hoger in de kosten kunnen komen in het geval er wat mis gaat.
Voordeel #2: Je leert hoe je je eigen zonnepanelen moet repareren
Als je zelf je zonnepanelen hebt aangesloten, moet je ook leren hoe je ze repareert. Je kunt je vaardigheden vergroten door te leren hoe het allemaal werkt. Zo kun je uiteindelijk je buren of je familieleden ook helpen – al dan niet tegen een vriendelijke vergoeding.
Voordeel #3: Je kunt je zonnepanelen aansluiten op de gekste plekken
Een derde voordeel van zelf je zonnepanelen plaatsen is dat je ze op de gekste plekken kunt installeren. Wil je een toilet op zonne-energie? Heb je een schuur of gereedschapshok die je van hernieuwbare stroom wilt voorzien? Wil je zonnepanelen op het dak van je camper, je boot of je kippenhok? Het kan allemaal!
Zonnepanelen aansluiten: 7 veelgemaakte fouten
Om je het installeren van je zonnepanelen zo soepel mogelijk te laten verlopen, sommen we nu een aantal veelgemaakte fouten van anderen op. Met de bedoeling dat jij ze natuurlijk niet ook maakt!
Veelgemaakte fout #1: In je eentje zonnepanelen aansluiten
Zelf zonnepanelen installeren is geen eenmansklus. Het maakt niet uit hoe een ervaren klusser je bent; zelfs professionele installateurs werken met 3-6 man samen. De meeste projecten voltooien ze in 8 uur, maar daar gaat een heleboel voorbereidend werk aan vooraf.
Je moet misschien je dak repareren of anders inrichten, of stellingen installeren die de panelen op hun plaats houden. Als je niemand voor assistentie kunt inschakelen, kan het misschien wel een week duren voordat je je zonnepanelen op je dak hebt liggen – en ze ook echt werken.
Veelgemaakte fout #2: De DC-bekabeling op het dak zit niet goed vast
Zelfs ervaren installateurs van zonnepanelen maken fouten in het installeren van het systeem. Dit hoef je in het begin niet eens door te hebben; het kan een paar jaar duren voordat de zonnepanelen het niet meer doen.
Een van de veelgemaakte fouten bij het installeren van zonnepanelen is dat de DC-bekabeling niet goed is vastgemaakt. Ook doen er zich vaak problemen voor met de aarding van het systeem op het dak.
Veelgemaakte fout #3: Te veel zonnepanelen aanschaffen
Veel mensen kiezen direct voor het maximum aantal zonnepanelen, zonder dat ze precies weten wat de dimensies zijn van hun dak. Ze zijn gemotiveerd doordat ze meer energie willen opwekken dan dat ze nodig hebben – en op die manier geld kunnen verdienen door het terug te leveren aan het net.
Maar het is zonde als je meer zonnepanelen hebt aangeschaft dan wat je dak aankan. Elk huis en elk dak is uniek. Een ontwerp dat voor het huis van je buren werkt, werkt misschien niet voor jouw huis. Wij raden daarom aan om zeker te weten dat je het aantal zonnepanelen op jouw dak kunt plaatsen.
Wil je graag advies van deskundigen? Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek of voor vragen over de installatie van je zonnepanelen.
Veelgemaakte fout #4: Negeren van veiligheidsoverwegingen
De meeste doe-het-zelvers weten dat veiligheid voorop staat, maar velen denken het klusje toch even snel te klaren. Jaarlijks zijn er zo’n 50.000 doe-het-zelvers in Nederland die medische behandeling nodig hebben. In de haast vergeten ze zichzelf te beschermen. Of ze vinden het te duur om beschermingsmiddelen te kopen.
Het is alleen wel zo dat je met zonnepanelen over het algemeen op grote hoogte werkt. Als je van je dak af valt, heb je een groot probleem. Bovendien zijn zonnepanelen zwaar: ze wegen zo’n 45 kilo per stuk. Die til je niet even in je eentje je dak op. Zorg daarom altijd voor valbeveiliging en een veiligheidsharnas. Het is het geld heus waard.
Naast het zware fysieke werk is er de bedrading en de elektriciteit. Misschien dat het voor jou geen probleem is om een zonnepaneel op je dak te leggen, maar voel je je minder prettig bij het werken met elektriciteit. Als je een foutje maakt, kan dat leiden tot dure reparaties. Om maar te zwijgen van eventueel lichamelijk letsel. Weet wat je doet, of schakel experts in.
Veelgemaakte fout #5: Connectoren op het dak zijn niet waterdicht
De meeste doe-het-zelvers richten zich vooral op het installeren van de zonnepanelen en minder op de elektrische componenten die de panelen met elkaar verbinden. Hoewel de connectoren een eenvoudige rol spelen, zijn ze niet minder belangrijk.
Zorg ervoor dat de connectoren waterdicht zijn. Dat doe je door de wartels van de connectoren precies af te stemmen op de buitendiameter van de voorgeschreven kabels.
Veelgemaakte fout #6: Omvormer hangt op ongeschikte plek
Omvormers zijn er in verschillende vormen en maten. Het beste kun je een omvormer op een plek hangen die vrij is van stof en goed is geventileerd, zoals een koele garage. Je kunt je voorstellen dat een krappe, warme meterkast geen geschikte plek is.
Ook maken grotere omvormers wat geluid doordat ze een ventilator hebben. Op warme dagen schiet de ventilator aan en maakt het een zoem-geluid. Hang grotere omvormers daarom op een plek waar je niet veel tijd besteedt in huis. Zet hem niet in de slaapkamer, tenzij je het fijn vindt om ’s ochtends vroeg wakker te worden.
Veelgemaakte fout #7: Te vast aangedraaide moeren, bouten en klemmen
Zonnepanelen zijn bedoeld om 25 jaar mee te gaan. Daarom worden voor de meeste verbindingen bouten en moeren gebruikt, omdat plastic en lijm na verloop van tijd kunnen slijten. Let er echter op dat je de bouten en moeren waarmee je zonnepanelen zijn bevestigd, niet te strak aandraait.
Als je ze te strak aandraait, loop je het risico op een deuk of breuk in het frame van de zonnepanelen. Draai ze aan de andere kant ook niet te slap aan; zorg ervoor dat je zonnepanelen goed vastzitten.
Hulp nodig bij het plaatsen van je zonnepanelen?
Heb je vragen over je installatie of wil je gratis advies? Bel ons op 085-4444655 voor telefonische ondersteuning. Je kunt ons ook bereiken op info@zonnepaneelsale.nl. We denken graag met je mee!